Wednesday, April 08, 2009

Oproer in Bangkok

We zijn in bangkok! Veel relaxter dan verwacht, maar wel een beetje warm. Met een fiets ben je echt een attractie, hoewel we nog niet eens echt gefietst hebben. Vooral mannetjes komen op je af om te vragen waar je heen gaat en hulp aan te bieden bij het uitpakken van de fietsen. Het lijkt behulpzamer dan het eigenlijk is. Ze willen vooral geld aan je verdienen. Zo boden een aantal mannen aan om de kartonnen dozen waarin onze fietsen zaten voor ons op te slaan in hun huis voor 1000 Baht. Klinkt veel, maar is omgerekend ongeveer 20 Euro. Inmiddels liggen ze in het guesthouse voor minder dan de helft van het geld opgeslagen tot we over zes weken weer terugkeren.

Vandaag een beetje rondgeslenterd door Bangkok en een paar keer in een grootse demonstratie terecht gekomen van de "rode" partij. Door een golf van mensen en vele lawaai kwamen we uiteindelijk bij een tempel waar we naar op weg waren. Zittend op een stoepje voor de tempel vroeg een in het rood gekleed mannetje of we niet bang waren. Voor de demonstratie, vroegen we ons af. Ik had gister nog wel even gauw op de site van buitenlandse zaken gekeken of er waarschuwingen waren voor toeristen in Thailand en had gelezen dat toeristen op hun hoede moesten zijn en demonstraties moesten vermijden. Kennelijk komen de laatste tijd veel demonstraties voor. De bezetting van het vliegveld bijvoorbeeld afgelopen december. Het rommelt hier een beetje in de politiek.
De rode demonstrant vertelde dat de rode partij vriendelijk was en alleen maar goede bedoelingen had. Ze willen een democratisch Thailand, omdat dat volgens hem wel zo eerlijk was voor de bevolking. Op dit moment is een partij aan de macht die gesteund wordt door het leger, en weinig democratisch is. Wij vertelden hem geen angst te hebben gehad in de straten tussen de joelende, in het rood geklede mensen. Het leek ons vreedzaam, aangezien er ook weinig politie in de straten te bekennen was. Het mannetje moest lachen en vertelde dat 10.000 militairen in ondergrondse garages her en der in de buurt stonden opgesteld om in te grijpen wanneer het nodig was. Whoops... Kennelijk iets minder onschuldig dan we hadden gedacht. Op aanraden van hem zochten we onze weg terug via een omweg, niet meer door de wijk met de regeringsgebouwen waar de demonstratie was. Dwars over een lokale markt vonden we onze weg terug naar het guesthouse. Onderweg nog 'genietend' van afgezette straten, veel politie en een colonne van auto's met geblindeerde ramen en politiebegeleiding die in een rotvaart wegreden uit het gebied waar de demonstratie plaatsvond. Misschien was het toch iets serieuzer dan wij tevoren bedacht hadden, maar wel spannend! Wat er nu precies aan de hand was en wie er in die auto's zaten weten we niet. Wellicht lezen we het morgen in de krant. We houden jullie op de hoogte!!

1 Comments:

At 7:48 AM , Blogger Heines said...

Democratie aan het werk! Maak je dat ook weer eens mee :). Sinds de kernwapendemonstraties is er in nederland weing meer te beleven wat dat betreft he?
Ik dacht trouwens dat ik op het verkeerde blog beland was. "Mijn avantuur in bessenland " las ik in mn beste Zweeds, van ene Hansje.

Wij beginnen hier langzamerhand maar eens met het verven van de eieren...

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home