Thursday, October 26, 2006

herfst

Terwijl de herfst zich meester maakt van de natuur probeer ik van iedere dag weer een zinvolle dag te maken. Niet altijd even makkelijk wanneer er in principe geen rede is om ‘s ochtends vroeg het bed te verlaten. De ‘to do list’ is kort en om de volgende dag weer wat te doen te hebben doe ik vooral niet te veel. Vele uren zit ik achter internet op zoek naar een baan. De overige uren kook ik, hou ik mijn apartement een beetje op orde, doe boodschappen, onderhoud contact met vrienden en familie via het internet en probeer een dagelijks uitstapje naar het strand te maken.
Nog nooit woonde ik zo dicht bij de zee. Tien, misschien vijftien minuten lopen en ik sta aan de vloedlijn. Telkens als ik de zee weer ruik en alle grijs-blauwe kleuren van de zee en haar omgeving zie weet ik waarom ik in Zweden wilde wonen. De rustgevende grijstinten en de rijkdom aan blauwe kleuren heb ik om een of andere rede altijd in verband gebracht met Scandinavie. Heerlijk. Maar voor hoe lang nog?

Het is moeilijk een baan te vinden hier in het hoge noorden. De werkeloosheid is hoog. Hoewel de officiele cijfers niet heel zorgwekkend zijn, doen geruchten de ronde dat er een verborgen werkeloosheid is van twintig procent. Het was een sterk argument van de ‘rechtsgezinden’ die enkele weken geleden de verkiezingen hebben gewonnen. Voor het eerst sinds jaren en voor de tweede termijn in ruim 75 jaar zijn de socialisten niet aan de macht in Zweden. Een center-rechtse coalitie heeft het stokje overgenomen en wil onder andere het werkeloosheidspercentage omlaag brengen. Alle Zweden die al jaren steun trekken moeten van de bank getrokken worden en aan het werk gezet. Voordat ik als niet-Zweedse, net afgestudeerde jonge vrouw in aanmerking kom, zullen er waarschijnlijk wel wat jaren verstreken zijn. Tot die tijd moet ik maar elders aan de slag. Bank zitten is niks voor mij.

Dan maar weer een wandeling naar het strand waar een stevige wind waait. Op weg naar de zee wordt zichtbaar hoe de herfst de natuur in al zijn kleurenpracht zich laat voorbereiden voor de donkere winterdagen. Bij harde windvlagen vliegen geelgekleurde bladeren door de lucht. De eerste lange, druilerige dagen steken de kop op. Ganzen vliegen luid gakkend richting het zuiden. Wanneer moet ik weer naar het zuiden afzakken?

Ter afsluiting nog wat herfstimpressies langs een oude spoorbaan hier in de stad




0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home