Thursday, April 30, 2009

Luang Prabang... petit Paris aan de Mekong

Wat een totaal andere wereld zijn we in beland!! Het lijkt wel of we over parijse boulevards lopen met prachtige winkels en oneindig veel cafe's en restaurants. We vroegen ons al af of dit nu Laos is, of dat het noorden waar we de afgelopen dagen doorheen fietsten meer chinees aandoet. Het is werkelijk compleet anders. Maar wel heel erg mooi!


Als je beter kijkt zie je dat ook deze stad zijn krottenwijken heeft van golfplaten. We hoeven maar uit het raam van ons guesthouse te kijken en realiseren ons meteen dat we in Laos zitten. Al slingerend door een aftands wijkje kwamen we overigens wel bij een mooi museum over de ethnische minderheden in Laos, de bergvolkeren. Deze bergvolkeren leven onder andere in de dorpjes waar wij doorheen gefietst zijn.

De volgende fotoserie is gemaakt tijdens een bezoek aan een oud tempelcomplex hier in de stad. Kenmerkend zijn de mozaieken van gekleurd glas die volksverhalen afbeelden. We hadden ze nog niet eerder gezien, maar zijn werkelijk prachtig!





Luang Prabang is de voormalige hoofdstad van het vroegere Laos (het huidige Laos bestaat eigenlijk nog maar 30 jaar). Tot 1563, daarna werd het verplaatst naar het zuiden, naar Vientiane, omdat gevreesd werd dat de birmezen het in zouden nemen. Pas onder het Franse bewind van 1890-1940 werd Luang Prabang zoals het nu is: een koninklijke stad met prachtige gebouwen in frans-koloniale stijl. Ons guesthouse staat naast het voormalig onderkomen van de vrouw van de laatste koning van Laos. Nu is het een restaurant waar je lekker schijnt te kunnen eten. In deze stad krijg je allerminst het idee dat Laos een van de armste landen ter wereld is. Laat staan een communistische staat. Politie is maar weinig zichtbaar aanwezig en op het politiebureau zitten mannen alleen maar met de benen omhoog tv te kijken.
Eigenlijk is het gewoon genieten en bijkomen van ons ziek zijn. Morgen hopen we fit genoeg te zijn om een erg zware etappe te fietsen richting het zuiden, richting de nieuwe hoofdstad van Laos.

Onderstaande foto's zijn gemaakt tijdens het bezoek aan het voormalig koninklijk paleis en tegenwoordig nationaal museum... niet zo indrukwekkend en koninklijk als verwacht...

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home